Avvaktande kring 1196-1200


sammanfattningIntresseklubben antecknar
: Inte helt oväntat ansåg ett antal Fed-ledamöter att de månatliga tillgångsköpen borde trappas ned, det framkom när protokollet från det senaste räntemötet presenterades igår kväll. Strax efter att protokollet presenterats offentliggjordes en ny jobbrapport som visade att antalet sysselsatta i USA stigit med 88.000 personer under mars vilket var mindre än hälften av den förväntade sysselsättningsökningen. Att placerarkollektivet reagerar positivt på dåliga sysselsättningssiffror innebär att förväntningarna på att Fed kommer fortsätta dopa marknaden med floder av pengar hålls uppe. Tidigare under natten till onsdagen presenterade Kina siffror över handelsunderskottet som var större än väntat. Trots sämre makrosiffror stärktes riskaptiten vilket åter visar att börsen styrs mer av den psykologiska stämningen än innehållet i nyhetsflödet, lite som fan tolkar bibeln.

Stockholmsbörsen igår: Det tog inte många minuter förrän 1178 togs ut under onsdagen och säljarna släpptes till att börja med inte ens in på planen. Kursen steg fram till lunch (då jag var tvungen att sätta mig i bilen…) därefter var det sidledes och lite avvaktande fram till USA-öppningen. Från klockan 16.00 fram till stängningen var det oavbrutet uppåt. Stängningen vid 1193,7 motsvarade en uppgång med 1,5 procent kring dagshögsta. Nu närmar sig alltså 1196 och 1200 som jag ”pratade” om igår och därför bevakar vi hur aktiva köparna är från nuvarande nivå och upp dit, det kan bli ett kortsiktigt bra läge att gå kort men i ett swing- eller längre perspektiv navigerar vi norrut.

9 av 10 OMXS30-aktier steg även under onsdagen ungefär som det såg ut i tisdags. Omsättningen som uppgick till 13,5 miljarder kronor var den högsta omsättningen sedan den 19 mars och 9 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu noteras till 12,4 miljarder per dag. Förra veckan slutade med en nedgång med 2,7 procent vilket innebär att OMXS30 stigit med 8,0 procent hittills i år.

Igår skrev jag : ”På ovansidan håller jag koll på 1178 och 1200-nivån och på nedsidan är det 1162 och 1156 som tilldrar sig mitt största intresse”. Inför torsdagen (som jag dock kommer att tillbringa i bilen…) kan utvecklingen kring 1196-1200 vara intressant att hålla koll på, där kan nämligen köparna vackla och lämna över pinnen till säljarna som stärks om marubozulinjen vid 1178 punkteras. Återigen ska vi dock bevaka ett utbrott över 1200-nivån (dessutom jämnt tal) som skapar goda förutsättningar för en uppgång till i första hand 1212.

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Rapporter på de nordiska börserna idag:
– Venue Retail Group (kl 8.00), – Chr Hansen

Bolagsstämmor idag:
– Amhult 2, Arctic Gold, Cloetta, HIQ, Husqvarna, Maersk, Nobia, Norske Skog, Orexo, Profilgruppen, Skanska

Följande bolag handlas fom idag exklusive utdelning:
– Atrium Ljungberg (2:85 kr), Connecta (2:50 kr), Enea (3:00 kr), Havsfrun (1:50 kr), Holmen (9:00 kr), Kvaerner (0:55 nok), SCA (4:50 kr)

Övriga börsnyheter:
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, Limited Brands (kan påverka HM), TJX

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: maskinorder februari kl 1.50
– Sydkorea: räntebesked kl 3.00
– AF: arbetslöshet mars kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) mars kl 8.00
– Frankrike: KPI mars kl 8.45
– SCB: småhusbarometern mars kl 9.30
– SCB: KPI mars kl 9.30
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
– USA: importpriser mars kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– IMF: publicerar delkapitel ur kommande Global Financial Stability Report (GFSR) kl 15.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45

USA: Redan i samband med gårdagens inledning steg SP500-indexet upp till ATH-nivån vid 1576 och en halvtimme senare togs nivån ut. Köparna dominerade fram till lunch och upp till 1589-nivån där uppgångstakten avtog. Stängningen 1587,6 motsvarade en uppgång med 1,2 procent vilket var nära dagshögsta och den högsta stängningen någonsin för det breda börsindexet. Teknikintensiva Nasdaq 100 utklassade även under onsdagen övriga börsindex genom att stiga 1,9 procent och som jag ”sagt” så många gånger förr och även igår morse ska vi ha en större riskaptit när placerarkollektivet söker sig mot risk. Indexet noterade en ny ettårshögstanotering under onsdagen.

Bästa sektorer under onsdagen blev transport- och teknologibolag som steg 1,8 respektive 1,7 procent medan guldrelaterade bolag gick sämst med en nedgång på 3,9 procent och den enda sektor som stängde på minus.

Totalt omsattes 2,3 miljarder aktier på S&P 500 under onsdagen vilket var den högsta omsättningen hittills i veckan men 1,9 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 434 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. Förra veckan innebar en nedgång för S&P 500-indexet med 1,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu noteras till 11,3 procent medan Nasdaq Composite efter gårdagens uppgång åter tagit på sig ledartröjan med en uppgång på 11,4 procent.

Apple steg även under onsdagen med hela 2,0 procent och stängde på $435,7. Google fortsatte upp med 1,6 procent till $790,8 och Facebook vände upp och stängde 3,7 procent högre än i tisdags på $27,6.

Sedan i måndags har jag varje dag skrivit (i mina morgonbrev): ”I fredags testades 1540-nivån som är lägstanivån för treticket för tre veckor sedan men än så länge är nivån intakt och det är inte ovanligt att nivån upplevs kritisk innan uppgången på nytt tar fart. Den positiva hammerliknande kursstapeln i fredags från stödnivån tolkar jag, så länge inte motsatsen bevisats, som en bra utgångspunkt för nästa uppgångsfas”. Med facit i hand kunde vi konstatera att den tekniska analysen följt skolboken och igår bjöds vi på en den kraftigaste uppgången i år, en grön opening marubozu.

Asien: För fjärde dagen i rad är det stigande kurser på de asiatiska börserna och vi går mot den längsta obrutna uppgången på tre månader. Samtidigt närmar sig yenen den magiska 100-nivån mot den nordamerikanska dollarn efter att BOJ bestämt sig för att öka de redan väl tilltagna tillgångsköpen ytterligare. 3 av 5 aktier stiger i det breda indexet MSCI Asia Pacific och vi närmar oss nu den högsta stängningen sedan augusti 2011. De asiatiska börserna påverkas naturligtvis mycket av det enorma inflödet av pengar som BOJ:s kvantitativa tillgångsköp innebär men utvecklingen i USA hjälper till att boosta riskaptiten.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar